Elpos d.o.o. je proizvođač te kao takav u svakom trenutku ima preko 150 km grijaćih kabela na zalihi. Velik broj poluproizvoda, kao što su tanke grijaće mreže, samo čekaju na dovršavanje tzv. „hladnih krajeva“ kako bi bile potpuno prilagođene Vašim potrebama.

Drugim riječima, kod manjih narudžbi  Vaša će grijaće mreža ili grijaći kabeli krenuti prema Vama već isti ili slijedeći dan nakon uplate. Veći objekti posebno se dogovaraju, ali nama je imperativ poštovati Vašu dinamiku gradnje, tako da možemo garantirati da zbog nas Vaši radovi neće kasniti.

Dostavu naših proizvoda najčešće vršimo paketnom dostavom GLS. U iznimnim slučajevima, ovisno o količini ili nestandardnim dimenzijama, dostava se vrši nekim alternativnim načinima o kojima se dogovara s naručiteljem. 

Cijena dostave ovisi o veličini i dimenzijama paketa te varira od minimalno 30 kn pa na više. Cijena dostave Vašeg konkretnog paketa bit će naznačena prilikom izrade ponude.

Ukoliko to želite, možete nam ostaviti svoj broj mobilnog telefona pa ćete u svakom trenutku moći pratiti status Vašeg paketa te izmijeniti uvjete dostave s vašim lokalnim predstavnikom GLS-a.

Nipošto. Tanke grijaće mreže napravljene su od klasičnih grijaćih kabela tipa ST TWIN. Skraćivanjem grijaćeg kabela smanjuje se ukupni radni otpor grijaće mreže, a istovremeno raste snaga, što dovodi do povećanog termičkog naprezanja. Takvim postupkom životni vijek grijaćeg kabela znatno se smanjuje, a u slučajevima većeg kraćenja može dovesti i do trenutnog pregaranja.

U slučajevima kada se pojavi „višak“ treba analizirati plan polaganja te gušćim postavljanjem nastojati „potrošiti“ sav grijaći kabel i tako zadržati projektirano jedinično opterećenje grijaćeg kabela.

Ne. Naša proizvodnja je u Radnovcu kraj Požege, ali to Vam ne bi trebalo smetati budući da robu svakodnevno šaljemo paketnom dostavom. Montirati može Vaš lokalni električar, uz pomoć uputa i materijala koje šaljemo uz naručenu robu, a po potrebni nas možete i telefonski kontaktirati kako bi zajednički otklonili sve nejasnoće.

Može. U tom slučaju plaćate direktno dostavljaču paketne dostave. Alternativno, robu je moguće platiti transakcijskim računom u nekoj od 3 banke (Erste, Addiko, ZABA) s kojima poslujemo.

Svi klasični elektrootporni grijaći kabeli dolaze iz njemačke tvornice Garnisch GmbH Spacial Cable Production s kojom poslujemo preko 25 godina. Garnisch GmbH je renomirana tvornica, predstavlja sam vrh svjetske proizvode klasičnih grijaćih kabela, slijedi sve važeće europske norme u proizvodnji i posjeduje sve propisane certifikate.

Samoregulirajući grijaći kabeli dolaze iz južnokorejske tvornice FINE Korea Co., Ltd. specijalizirane za proizvodnju grijaćih kabela sa svojstvom samoreguliranja snage u ovisnosti o temperaturi okoline. Njihova tehnologija proizvodnje omogućava manje struje uključenja a to je glavni problem kod ove vrste grijaćih kabela. Osim prema korejskim i američkim propisima, ovi kabeli su ispitani i u europskim laboratorijima prema važećim europskim normama te shodno tome posjedu sve propisane certifikate.

Grijaći kabeli, bilo u obliku tanke grijaće mreže ili oni namijenjeni za samostalnu ugradnju, prolaze cijeli niz rigoroznih kontrola prije nego što idu u isporuku. O tome svjedoči ISPITNI LIST, koji prati svaku isporuku, a generira se u sklopu automatiziranog mjernog procesa.

Ispitivani parametri su sljedeći:

 • mjerenje radnog otpora grijaćeg kabela,
 • mjerenje izolacijskog otpora, s ispitnim naponom 500 VDC  u trajanju od 1 minute
 • ispitivanje povišenim naponom od 1000 VAC + 2 x 230 VAC = 1460 VAC
 • izračun indeksa polarizacije

 • mjerenje snage na radnom naponu radi utvrđivanja stvarne snage grijaćeg kabela

Kriteriji ispravnosti su sljedeći:

 • RADNI OTPOR:
 • Rteoretski  u granicama -5 % do +10 %
 • Rteoretski [Ω]= l[m] ∙ρ[Ω/m]
 • IZOLACIJSKI OTPOR:
 • < 250 MΩ → LOŠE
 • 250 MΩ < Riso< 1GΩ → DOBRO
 • 1 GΩ → ODLIČNO
 • INDEKS POLARIZACIJE:
 • IP < 1 → LOŠE
 • IP > 1 → DOBRO

Mjerna oprema koju koristimo i redovito baždarimo kod ovlaštenih laboratorija:

GW INSTEK GOM-802

mjerni raspon: 1 μΩ ÷ 3 MΩ

ispitna struja: 1 μA  ÷ 1 A

točnost: područje 30mΩ: ± (0,1% očitanja ± 6 znamenaka)

              područje 300 mΩ: ± (0,05 % očitanja ± 6 znamenaka)

              područje 3 Ω: ± (0,05 % očitanja ± 3 znamenke)

              područja 30 Ω ÷ 3 MΩ: ± (0,05 % očitanja ± 2 znamenke)

 GW INSTEK GPI-735A

ispitni napon: 50V ÷ 1000V

točnost:1MΩ ÷ 500 MΩ s ispitnim naponom 50V ÷ 100V: ±( 5% očitanja ± 1 znamenka)

             51MΩ ÷ 200 MΩ s ispitnim naponom 50V ÷ 100V: ±( 10% očitanja ± 1 znamenka)

             201MΩ ÷ 2000 MΩ s ispitnim naponom 50V ÷ 100V: ±( 20% očitanja ± 1 znamenka)

             1 MΩ ÷ 5000 MΩ s ispitnim naponom 500V ÷ 1000V: ±( 5% očitanja ± 1 znamenka)

             501 MΩ ÷ 2000 MΩ s ispitnim naponom 500V ÷ 1000V: ±( 10% očitanja ± 1 znamenka)

             2001 MΩ ÷ 9500 MΩ s ispitnim naponom 500V ÷ 1000V: ±( 20% očitanja ± 1 znamenka)              

GW INSTEK GPM-8212

mjerni raspon snage: 800 mW ÷ 13,1 kW

mjerni raspon struje: 160,0 mA ÷ 20,48 A

mjerni raspon napona: 5 V ÷ 640 V

S obzirom na ispitivanja koja prolaze grijaći kabeli njihov vijek trajanja je usporediv s vijekom trajanja svih drugih električnih instalacija u objektu.

Kako je najveći „neprijatelj“ grijaćih kabela ugrađenih u pod, nepažljiva ugradnja, može se reći da one koji „prežive“ taj korak čeka veoma dug životni vijek.

Elpos d.o.o., radi od 1991. godine i podna grijanja s naših samih početaka još uvijek ispravno rade.

Tanke grijaće mreže su u našoj proizvodnji od 2001. godine. Do danas nije zabilježeno niti jedno pregaranje grijaćeg kabela na tankoj grijaćoj mreži, koje nije uzrokovano mehaničkim oštećenjem. Slučajevi u kojima je grijač oštećen prilikom ugradnje ili naknadnim bušenjima u podu su, nažalost, zabilježeni.

Svako oštećenje kabela, pa tako i grijaćeg, moguće je sanirati s toga uvijek apeliramo na izvođače da na vrijeme, prije završetka postavljanja podne obloge, prijave eventualna oštećenja kako bi se ona otklonila, a grijaća mreže zadržala svoju funkcionalnost. Prema našim naputcima popravak će moći izvesti Vaš lokalni električar, a materijalna šteta će biti minimalna.

Povećani oprez kod postavljanja, ispitivanje nakon ugradnje te pažnja kod naknadnih radova u kupaonici omogućiti će dug vijek trajanja Vašem podnom grijanju.

Teško je reći. Cijena ovisi prije svega o odabranoj vrsti grijanja (akumulacijsko – grijaći kabeli ili direktno – tanke grijaće mreže) i željenoj snazi. Prilikom projektiranja sustava podnih grijanja određuju se duljine grijaćih kabela potrebnih za realizaciju konkretnog sustava i to ima najveći utjecaj na cijenu. Svaki grijaći element zahtjeva izradu priključka tzv. „hladnog kraja“ i završetka, što također utječe na cijenu. Iz toga proizlazi da je cijena sustava podnog grijanja, po m², to manja što je željena grijana površina veća.

Cijene akumulacijskih grijanja su, u pravilu, povoljnija i do 20 % u odnosu na direktna grijanja, ali zahtijevaju planiranje u ranijoj fazi izgradnje (ugradnja u cementni estrich).

Cijeni investicije treba pridodati i obvezno termostatsko upravljanje s ili bez mogućnosti programiranja rada grijanja.

Cijene tankih grijaćih mreža i termostata možete vidjeti u našem cjeniku ili web trgovini. Za točnu cijenu pošaljite nam upit s tlocrtom Vaše prostorije i dobit ćete kompletan odgovor.   

Na ovo pitanje je još teže odgovoriti nego na prethodno. Količina energije potrebna za savladavanje toplinskih gubitaka i zagrijavanje prostorije na željenu temperaturu direktno je ovisna o fizici zgrade. Na pitanje „Koliko ću trošiti na grijanje?“ prije će Vam odgovoriti Vaš arhitekt, odnosno osoba koja je za Vas izradila energetski certifikat.

U svakom slučaju dobro programiran termostat doprinijet će optimalnom utrošku energije. Drugim riječima grijanje bi se trebalo uključivati tijekom noći kada je el. energija jeftinija i uskladiti s Vašim životnim navikama (grijanje ne radi kada je stan prazan).

Primjer potrošnje jednog prosječnog sustava grijanja kupaonice uz okvirne cijene iz 2020. godine :

 • grijana površina: 3 m²
 • instalirana snaga: 480 W
 • vrijeme rada: 5 h noću i 5 h danju
 • cijena el. energije niža tarifa: 0,5 kn/kWh
 • cijena el. energije viša tarifa: 1 kn/kWh
 • okvirna cijena po danu: 5 h ∙0,48 kW∙0,5 kn/kWh +5 h ∙0,48 kW∙ 1 kn/kWh= 3,6 kn
 • mjesečni trošak: 108 kn

Prilikom odabira sustava grijanja u obzir se uzimaju svi troškovi sustava kao što su: cijena za 1 kWh, investicija uvođenja sustava grijanja, vijek trajanja te troškovi održavanja i amortizacije. Pored svega navedenoga treba uzeti u obzir i zadovoljstvo i udobnost koja se dobiva uvođenjem pojedinog sustava.

Treba iskreno reći da za veći dio klasično građenih objekata, napose onih koji pripadaju kontinentalnoj klimi, podno grijanje ne može biti jedino rješenje. Gubitci takvih objekata su preveliki da bi se nadomjestili relativno niskim temperaturama koje takvi sustavi postižu i na kojima trebaju raditi. Stoga za takve objekte ove sustave preporučujemo kao dopunu i dodatno povećanje ugode boravka (posebno u kupaonicama), drugim riječima, kao neku vrstu luksuza koji nije toliko nedostižan. Kod objekata visokog energetskog razreda može se govoriti o podnom grijanju kao jedinom izvoru topline.

Kod podnog grijanja najveći dio topline se prenosi zračenjem što osigurava osjećaj ugode pri nižim temperaturama zraka, a kao posljedicu ima smanjenje troškova grijanja (2 °C niža temperatura zraka rezultira s do 14 % nižim troškovima grijanja). Osim toga, podno grijanje ima gotovo idealan temperaturni profil po vertikali prostorije i ne uzrokuje prekomjerno strujanje zraka i podizanje prašine.

Da, ako se koristi prema preporukama. Preporučena temperatura poda, na kojem se trajno boravi, iznosi 26-27 °C (maksimalno 29 °C), kako bi se izbjegao osjećaj „upaljenih“ nogu i pojava širenja krvnih žila. U prostorijama za povremeni boravak (kupaonice, hodnici) kao i površinama uz prozor, temperatura poda smije biti i viša od 30 °C (npr. kupaonice 35-37 °C).

Mogućnost strujnog udara otklonjena je samom konstrukcijom grijaćeg kabela i instalacijom u skladu s pravilima dobre inženjerske prakse. Svaki grijaći kabel sastoji se od vodljive grijaće jezgre, koja je izolirana, a zatim opletena metalnim omotačem spojenim na zaštitni vodič te ponovo prevučena izolacijskom slojem. Ako je i instalacija pravilno izvedena, s odgovarajućim osiguračem, te strujnom zaštitnom sklopkom ne postoji nikakva opasnost čak niti kada bi došlo do oštećenja grijaćeg kabela.

Samim položajem grijaćih kabela u podu i njihovim niskim radnim temperaturama, otklonjena je svaka mogućnost nastanka opeklina.

Završni sloj poda najbolje je raditi od toplinski dobro vodljivih materijala kao što su kamen i keramičke pločice, nešto lošije su obloge od linoleuma i laminiranih podnih panela, a još veći toplinski otpor imaju klasični parketi i tepisoni.

Kada je riječ o direktnim podnim grijanjima, tanke grijaće mrežice namijenjene su ugradnji ispod kamenih odnosno keramičkih pločica, a iznimno se mogu ugraditi i u samonivelirajuću masu i ispod drugih podnih obloga. Grijaći filmovi su namijenjeni za realizaciju direktnih podnih grijana ispod laminata. Kod parketa, a posebno onih veće debljine, grijanje može biti realizirano samo kao akumulacijsko i to s parketima za koje proizvođač garantira da su pogodani za ugradnju u prostore s podnim grijanjem.

Bez obzira na odabir završne podne obloge, preduvjet za realizaciju podnog grijanja je dobra toplinska izolacija svih elemenata građevine, a naročito poda (gubici topline trebaju biti manji od 90 W/m² tlocrtne površine). Zbog toga treba koristiti kvalitetne toplinske izolacije (debljine od 20 do 100 mm) kao što su poliuretanska pjena, tvrdi polistiren ( 20-30 kg/m³) , tvrdo prešana kamena vuna, drvolit, pluto i sl.

Preporučena temperatura poda, na kojem se trajno boravi, iznosi 26-27 °C (maksimalno 29 °C), kako bi se izbjegao osjećaj „upaljenih“ stopala i pojava širenja krvnih žila.

U prostorijama za povremeni boravak (kupaonice, hodnici) kao i površinama uz prozor, temperatura poda smije biti i viša od 30 °C (npr. kupaonice 35-37 °C).

Najčešće se kupaonice postavljaju na 37 °C, jer to bosom nogom percipiramo kao ugodu, a ne boravimo dugo u takvom prostoru. Ostale prostorije u kući postavljaju se na 26 °C.

Treba uzeti u obzir da su namještene temperature u podu, na mjestu ugradnje osjetila te da ne predstavljaju temperaturu zraka u grijanoj prostoriji – koja je uvijek nešto niža.

Detaljnije upute možete vidjeti u rubrici: Vrste grijanja – Podno grijanje – Primjena i ugradnja , a ovdje samo ukratko.

Najčešće se ugrađuju u građevinsko ljepilo ispod keramičkih pločica, a moguća je i ugradnja u građevinsko ljepilo ispod kamenih ploča, tepisona te drvenih i sintetičkih podnih obloga.

Ugradnja počinje od podloge, a to je obično armirani cementni estrih. Ako ima dovoljno mjesta za ugradnju, poželjno je ispod podloge  staviti sloj termičke izolacije (npr. polistiren visoke gustoće), barem 20 mm debljine. Kod rekonstrukcija podlogu može činiti stari pod s keramičkim ili terrazzo pločicama. Mnogo rjeđe podlogu čini drveni pod ili razne vrste gipsanih i tvrdih termoizolacijskih ploča.

Postupak ugradnje ovisi o vrsti podloge i raspoloživim materijalima, ali neki principi zajednički su u svim varijantama, a to su:

 • podloga mora biti čista, bez masnoća, oštrih krhotina i prašine
 • grijaće mreže trebaju biti položene prema ranije izrađenom planu polaganja
 • poželjno je da strana mreže s grijačima bude okrenuta prema dolje, jer to omogućava lakše nanošenje ljepila nazubljenom lopaticom (gleterom)
 • priključni kabeli („hladni krajevi“) grijaćih kabela ne smiju se križati s grijaćim kabelima na mreži, a za zadebljanja nastala izradom spoja grijaćeg i priključnog kabela, zbog pojave snopa priključnih kabela od više grijaćih mreža ili zbog ugradnje zaštitne cijevi osjetila termostata, treba napraviti utor u podlozi i tako izbjeći povećanje debljine sloja ljepila
 • provjera ispravnosti grijaćih mreža mjerenjem njihovog el. otpora i otpora izolacije obvezni su postupci prije i nakon postavljanja pločica
 • pažljivo rukovanje sa svim materijalima, napravama i alatima, kako ne bi došlo do nehotičnog oštećenja izolacije grijača
 • poštivanje svih preporuka proizvođača ljepila i ostalih građevinskih materijala 
 • grijaće mreže ne treba uključivati barem dva tjedna nakon postavljanja pločica

Preporuke za keramičarski dio posla posebno je teško dati, jer su stilovi rada različiti i nisu diktirani samo podlogom i raspoloživim materijalom nego i radnim navikama samih keramičara. Unatoč tome postoje tri osnovna načina rada:

   1. način:

  – podignuti dio grijaće mreže i na podlogu nanijeti ljepilo pomoću nazubljenog gletera
 – spustiti i utisnuti grijaću mrežu
 – nanijeti novi sloj ljepila i izgladiti ravnim dijelom gletera
 – na tako pripremljeno ljepilo odmah složiti pločice

  2. način:

  – pomoću gletera, preko grijaće mreže utisnuti ljepilo, debljine 4-6 mm
  – na tako pripremljeno ljepilo odmah složiti pločice

  3. način:

  – pomoću gletera, preko grijaće mreže utisnuti ljepilo, debljine maksimalno 3-4 mm
  – pustiti da se ljepilo osuši
  – drugi dan nanijeti novi sloj ljepila i odmah složiti pločice

Naravno. Elpos d.o.o. je proizvođač i možemo za Vas razviti i izraditi mrežice bilo kojeg oblika. Naravno, najpovoljnije je odabrati neku od preko 140 naših standardnih mreža, ali i opcija izrade prema narudžbi je moguća. 

Do sada smo već izradili brojene neobične oblike koji su se prilagođavali polukružnim postrojima, zakrivljenim wellness klupama i slično.
Pošaljite nam crtež s točnim kotama i izradit ćemo grijaću mreža koja će odgovarati baš Vašim potrebama.

Kvarovi se najveće događaju kod ugradnje (oštećenja, nagnječenja…), a rjeđe u samoj eksploataciji. Kod većih oštećenja, nakon ugradnje, zaštitni elementi (RCD sklopke, osigurači) ne dozvoljavaju uključenje grijača dok kod manjih, suptilnijih oštećenja, grijač radi ispravno neko vrijeme (obično ima manji otpor izolacije), nakon toga pojavljuje se kvar ( proradi RCD sklopka).

Ponosni samo na metodu otkrivanja kvarova na grijaćim kabelima ugrađenima u pod razvijenu od strane naših inženjera. Metoda uključuje termovizijsku kameru visoke rezolucije, visokonaponski probojni aparat, regulacijski odvojni transformator i naravno pribor za „štemanje“.

 

 

 

 

 

 

Iskustvo pokazuje da najčešće nije potreban ovako sofisticirana metoda nego se dovoljno prisjetiti naknadnih radova kao što je npr. bušenje graničnika za vrata, izmjene pločice i sl. 

Pronalaženje oštećenja radimo samo na našim objektima i objektima naših poslovnih partera. U tom slučaju imamo na raspolaganju planove polaganja grijaćih kabela pa su i rezultati otklanjanja kvarova više nego dobri.

Glavno pitanje je koje su Vaše navike te koliko ste spremni izdvojiti za upravljanje Vašim podnim grijanjem (cijene možete vidjeti u našem cjeniku ili u web trgovini).

Mlađi i ljudi skloniji tehnologiji, koji k tome još nisu cijeli dan kod kuće, skloniji su odabiru programibilnih termostata koji omogućavaju prilagodbu režima grijanja njihovim životnim navikama i održanju ugodne temperature uz optimizaciju potrošnje. Najčešće je to termostat tipa E91/TT16.

Noviji trend je ugradnja WiFi termostata koje u potpunosti možete kontrolirati putem mobilnog uređaja s neke udaljenije lokacije. Osim ugradnje u luksuznije uređenim objektima primjenjuje se i u objektima za povremeni boravak kao što su vikendice kada omogućava uključenje prije dolaska kako bi posjetitelje dočekao topao prostor. Ti termostati su programibilni kao i oni iz prethodne skupine, ali podrazumijevaju da u objektu postoji stalna internetska veza.

Stariji ili oni skloniji jednostavnijim rješenjima odlučuju se za termostat s kotačićem na kojem se namješta temperatura. On omogućava da grijanje održava zadanu temperaturu, i nema mogućnost programiranja po vremenu. Najčešće je to termostat tipa RTC 70/MT26.

Moguća je samo zamjena drugim termostatom istog proizvođača. Problem je u mjernom osjetilu koje je već ugrađeno u Vaš pod. Osjetila različitih proizvođača imaju različite R-T karakteristike zbog čega bi Vaš novi termostat pogrešno tumačio podatke koje mu šalje  osjetilo.

Preporučujem da potražite R-T karakteristike u rubrici Upravljanja el. grijanjem / Osjetila i senzori i provjerile da li bi osjetilo koje imate odgovaralo termostatu koji želite. Ili jednostavno nazovite nas i raspitajte se prije kupnje.

Najkraće rečeno puno. Za grijanje betonskih ili asfaltnih površina minimalna potrebna snaga je 250 W/m². U slučaju kada je završni sloj betonska ili granitna kocka situacija je još nepovoljnija i potrebno je minimalno 300 W/m². Manje instalirane snage, u našim klimatskim uvjetima, nemaju nikakvog smisla jer ne mogu otopiti snijeg i led, a time i investicija u takvo grijanje postaje besmislena.

Zbog toga ja potrebno razmisliti o grijanju samo stvarno nužno potrebnih površina. Često se griju samo kolotrazi, umjesto cijele prilazne rampe ili središnji dio stepenica umjesto cijele širine. Racionaliziranjem se često pronađe zadovoljavajuće i izvedivo rješenje grijanja vanjskih površina bez dodatnog zakupa angažirane snage električne energije.

Ne. Sustave izložene vanjskim uvjetima potrebno je nadgledati i održavati. Oluke i odvode oborinske vode potrebno je čistiti te provjeravati i održavati elektrode na sondama za detekciju vlage. Isto vrijedi i za sonde vlage ugrađene u vanjske površine.

Međutim, osim potrebe za redovitim održavanjem potrebno je i voditi računa o osjetljivosti ugrađenog sustava. Detekcija vlage (kod elektrootpornih sondi) je vrlo složen problem i sonde za tu namjenu je vrlo lako „prevariti“. Može se dogoditi da gusta magla, pri niskim temperaturama, „prevari“ Vašu sondu te grijanje bezrazložno počne raditi ili da padne izrazito suhi snijeg koji na sondi za vlagu upije svu vodu i grijanje ne proradi. U svim tim slučajevima sve je tehnički gledano ispravno, ali funkcija grijanja nije  odrađena i tu je kontrola čovjeka nezamjenjiva.

Da. Grijaći oluka dolaze potpuno opremljeni i prilagođeni Vašem oluku, sa svim distancama, ovjesištima, sajlama i ostalom potrebnom opremom. Grijač je potrebno samo razmotati, položiti u horizontalni oluk te uvući u vertikalne odvode. Ovako jednostavna montaža podrazumijeva prethodno precizno uzimanje mjera i izradu skice oluka, jer prema njima se izrađuju grijači, koje je naknadno teško preoblikovati.

Cilj grijanja oluka nije održavanje oluka potpuno čistima od snijega i leda već osiguravanje staza kojima će otopljena, ali i dalje vrlo hladna voda sigurno otjecati, kako si ne bi tražila alternativne putove i uništavala objekt. Slijedom toga, hladna voda će se zalediti u negrijanim vertikalnim odvodima, čim do njih dođe. Uštedom u smislu ne grijanja vertikalnih odvoda problem će se samo preseliti nekoliko metara niže gdje će se stvoriti ledeni čep. Iznimno, nije potrebno grijati, po cijeloj visini nego samo prvi metar, vertikalne odvode koji prolaze kroz grijane prostore. 

U principu da. Za sve postupke izrade priključaka i završetaka grijaćih kabela, kao i izrade T-spojeva imamo pisane upute koje Vam možemo poslati s naručenom robom. Međutim, taj postupak ipak zahtjeva nešto više iskustva, vremena i pažnje i nije najprimjereniji za terenski rad.

Smatramo da nije nevažno niti to da  grijaći kabel kompletno napravljen u Elpos-u prolazi sve faze ispitivanja i prati ga zvanični ISPITNI LIST.

Za odabir grijaćeg kabela cjevovoda, koji će pokriti njegove gubitke i/ili održati njegovu tehnološku temperaturu treba uzeti nešto više parametara u obzir. Osim duljine i presjeka cjevovoda, te medija koji se u njemu nalazi i željne temperature važno je odabrati termičku izolaciju kojom će biti izoliran. Grijanje cjevovoda bez toplinske izolacije, ekonomski opravdano, nije moguće. Način održavanja (eventualno čišćenje „propuhivanje“ parom), sam izgled (izometrija cjevovoda), ograničenja u dužini grijaćeg kabela i slično, utječu na odabir grijaćeg kabela.

Odabir najboljeg grijača po tehnološkim i ekonomskim uvjetima traži nešto iskusnijeg ili barem upućenijeg projektanta. Stoga Vam preporučujemo da nam se javite s Vašim konkretnim problemom te ćemo zajedno odabrati najbolje rješenje.

Svi naši grijaći kabeli zadovoljavaju propisane uvjete, ali za to ne posjedujemo odgovarajući dokumentaciju, jer su nam preveliki troškovi atestiranja, a premalo tržište. Prema tome ne možemo Vam ponuditi grijaće kabele koje prate atesti za EX izvedbu.

Proizvodnja:

RADNOVAC
Radnovac 1G
34000 POŽEGA
Republika HRVATSKA

Sjedište:

RADNOVAC
Radnovac 1G,
34000 POŽEGA
Republika HRVATSKA

Radno vrijeme:

od ponedjeljka do petka:
7:00 h- 15:00 h
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.