Specijalna grijanja

Što su specijalna grijanja?

Specijalna grijanja, prema kriteriju naše firme, su najrazličitije izvedbe grijanja realizirane grijaćim kabelima, kojima se rješavaju specifične potrebe naručitelja, a nisu naši česti i uobičajeni proizvodi.

Zbog različitih zahtjeva, potreba, ali i propisa koje je potrebno zadovoljiti, teško je dati uopćen opis načina rješavanja problema u slučaju specijalnih grijanja. Vlastito iskustvo, iskustvo naručitelja, intuicija i eksperiment obično su put do rješenja,  jer ponekad nije moguće ( ili ne znamo) provesti odgovarajući proračun. Pri tome je važno naglasiti da električni grijaći kabeli, koje mi koristimo, pripadaju u skupinu niskotemperaturnih izvora topline te nisu sposobni zadovoljiti potrebe za velikim snagama (max. 60 W/m) i visokim temperaturama (max. 150°C) grijanja.   

         

 

Grijanje žaluzija (žaluzina)

Grijanje lamela i bokova zakretnih žaluzija klima komora, sa svrhom sprečavanja međusobno lijepljenja lamela i kidanja zakretnog mehanizma, svrstavamo u kategoriju specijalnih grijanja, iako ih radimo u kontinuitetu od 2000. godine. Zašto su ipak specijalna? Zato što ih radimo u “bezbroj” varijacija i stalo se prilagođavamo potrebama naručitelja, a i sama koncepcija i  postupak ugradnje nemaju nikakvu poveznicu s ostalim našim grijanjima. Grijaći kabeli ugrađuje se u brtvene gume svake pojedine lamele, a radom grijača upravljaju termostati ugrađeni u upravljačke kutije na svakoj pojedinoj žaluziji.

Osim žaluzija sa zakretnim lamelama povremeno radimo i grijanja različitih varijanti žaluzija sa fiksnim lamelama.

Grijanje spremnika praškastih materijala

Održavanje tehnoloških temperatura na različitim spremnicima, moguće je upotrebom savitljivih elektrootpornih grijaćih kabela. Grijaći kabeli se postavljaju lijepljenjem, armiranom aluminijskom trakom, na sam spremnik ili vezanjem uz metalnu rabic mrežicu pričvršćenu uz spremnik. Raspored i količina grijaćih kabela ovise o obliku spremnika i potrebnoj snazi grijanja.

Grijanje antena

Grijanje paraboličnih antena sa svrhom sprečavanja taloženja snijega i leda u njihovoj donjoj zoni. Samoregulirajući grijaći kabeli ravnomjerno su raspoređeni u kritičnoj zoni antene i zaštićeni izolacijskom „košuljicom“, kako bi što brže topili snijeg i led i tako omogućili anteni uredan prijem i slanje signala.

Grijanje ogledala

Ugradnjom grijaćih kabela ili grijaćih folija na stražnju stanu ogledala sprječava se njegovo orošavanje. Do orošavanja dolazi zbog kondenzacije vodene pare na hladnom staklu ogledala prilikom tuširanja u kupaonicama. Oblici ogledala diktiraju i oblik grijača pa je tako nastao i ovaj izrazito egzotični.

Grijana automobilskih guma

Kada smo već kod egzotike, 2009. godine, jednom lokalnom zaljubljeniku u “street race” utrke, napravili smo grijače za grijanje guma njegovog takmičarskog automobila. Čovjek je pobjeđivao, ali vjerojatno više zbog snažnog automobila i svojih sposobnosti nego zbog naših grijača.

Grijanje vodilica kliznih vrata

Na vodilicama kliznih vrata (kapija, lesa) zimi se može nakupiti snijeg i led koji onemogućava kotačima da nesmetano pokreću vrata. Ugradnjom snažnog grijaćeg kabela, u samu vodilicu, ovaj problem se uspješno rješava. Ovo grijanje nije egzotika i dosta često radimo takve grijače.

Grijanje klijališta 

Grijanje vrtlarskih stolova raznih dimenzija dosta je česta pojava. Uzgoj rasade još u zimskom periodu i u rado proljeće, u staklenicima i plastenicima koji nisu grijani po cijelom volumenu, moguć je zahvaljujući grijanim vrtlarskim stolovima, koji štite od hladnoće tek iznikle biljke. Na termički izolirane stolove, postavljaju se grijaći kabeli integrirani u aluminijsku foliju ili se vežu uz metalnu rabic mrežu i zatim prekrivaju s pijeskom. Na pijesak se slažu kontejneri sa sjemenom (odnosno biljkama) i sve se pokriva najlonom. Uz takvo grijanje nužna je i regulacije temperature u sloju pijeska.

Grijanje životinjskih nastambi

Upotrebom grijaćih kabela ili tankih grijaćih mreža moguće je grijati peradarnike, terarije, prasilišta, kućice za pse ili mačke i slično.  Kod realizacije takvih projekata bitno je znati temperaturu koja odgovara pojedinoj vrsti i podnom oblogom osigurati da životinje ne mogu doći u kontakt s ugrađenom opremom.

Grijanje posude za ljepilo na tiskarskom stroju

Na fotografiji je prikazan 100% namjenski grijač, napravljen i prilagođen samo jednom konkretnom zadatku – grijanju ljepila u posudi tiskarskog stroja. Raspoloživ prostor za ugradnju, slobodne plohe posude i potrebna snaga grijanja diktirali su oblik i tehničko rješenje.

Grijanje “jacuzzi kade”

Ovo zahtjevno grijanje betonsko-keramičke jacuzzi kade realizirano je s tankim grijaćim mrežama ugrađenim ispod keramičkih mozaik pločica. Zbog sigurnosti korisnika grijači se napajaju preko transformatora s naponom od 24 V.

 

 

Proizvodnja:

RADNOVAC
Radnovac 1G
34000 POŽEGA
Republika HRVATSKA

Sjedište:

RADNOVAC
Radnovac 1G,
34000 POŽEGA
Republika HRVATSKA

Radno vrijeme:

od ponedjeljka do petka:
7:00 h- 15:00 h
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Odabir valute
EUR Euro
0
Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
 • Attributes
 • Custom attributes
 • Custom fields
Click outside to hide the compare bar
Compare
Wishlist 0
Open wishlist page Continue shopping